Elmúltál 18 éves?
Are you at least 18 years old?


Pincészet

Magyarország földrajzi elhelyezkedését és kulturális helyzetét tekintve Európa szívében található. Ezen a vidéken már a római idők óta foglalkoznak szőlőtermesztésssel és borkészítéssel. A bor, mint a magyarság kultúrájának egy fontos része végig kísérte a nép fejlődését az elmúlt 2000 év során.
Magyarország egy kicsinyke nemzet, melyet a Duna két részre oszt. Körülbelül akkora területen helyezkedik el, mint Burgundia (Franciaországban), de kontinentálisabb időjárás jellemzi. Perzselő nyarakkal, hosszú, napos őszökkel és csípős telekkel. Az időjárás északon az aromás, friss fehérboroknak kedvez, míg a vörösboroknak jobban megfelelnek a déli területek. A talaj minden térségben más. Borvidékeink száma huszonkettő.

Chapell Hill szőlőültetvényA Chapel Hill borok és pezsgők a Balaton déli részéről származnak, amely Közép-Európa legnagyobb tava, s mintegy óriási melegtárolóként hat a környékre. A környező hegyek és dombok oldalai kiváló fekvésű területek a szőlőültetvények számára, valamint a tó körüli rész turisták által is szívesen látogatott. A Chapel Hill márka készítője az 1956-ban alapított és azóta a Balatonboglári borvidék vezető bortermelőjévé vált Balatonboglári Borgazdasági Zrt. (BB). Ez a terület az egyik legszebb a déli part mentén. A hegyvonulatok enyhén homokos vulkáni talaja ideális a szőlőtermesztésre. A vízről visszaverődő napfény energiája biztosítja a szőlők kiváló minőségét.A Chapel Hill borok névadó kápolnája

Borászatunk hosszútávú szerződéseket kötött a helyi szőlőtermelőkkel, így mintegy 2500 hektárnyi területről vásárolja fel a szőlőt. A minél magasabb minőségű terméshez történő hozzájutás érdekében szakembereink szorosan együttműködve a termelőkkel kialakítottak egy jól működő rendszert, ezzel mindkét fél számára biztosítva a gördülékeny munka feltételeit.
A Chapel Hill márka egy a Balatonboglár mellett elterülő pici vulkáni dombról kapta a nevét, melynek tetején két kápolna található, egy piros és egy kék. Mindkettőt a 19-ik században építették a török megszállás végének az emlékére. Az archeológiai kutatások azt igazolják, hogy már a középkortól állt ott egy templom, valószínűsíthető, hogy az elsőt a 12-ik század előtt építették. Alaprajzát, romjait nemrég tárták fel és ma is látogatható.
A Chapel Hill márka az 1980-as évek végén született, mely borok először kanadai, késöbb angol exportra készültek, majd bevezetésre kerültek Magyarországon is. Mára már több millió palackot készítünk, és exportálunk Svédországba, Angliába, Észtországba, Lettországba, Finnországba, Norvégiába, és más helyekre is.


Chapel Hill szőlőfeldolgozó

A BB 1996-os privatizációja után a pincészet közel 1 millió USA dollárt fektetett be és felszerelte a szőlőfeldolgozót a legújabb technológiával, új rozsdamentes és saválló acéltartályokat és új Barrique hordókat vásárolt. Balatonbogláron a borszakmában az elsők között kapták meg az ISO 9001 minőségbiztosítási tanúsítványt, majd később a BRC és IFS minőségbiztosítási tanusítványt is megszerezték.

Kapcsolódó tartalmak

  • Bor